Azi 17 decembrie 2020, in cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale s-a dezbatut Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.
Reprezentantul Confederatiei Meridian, dl. Dumitru Fornea s-a abtinut sa voteze acest Proiect de Ordonanță de Urgență, considerand ca acest boicot de bazeaza pe faptul ca „legiferarea in domeniul sistemului sanitar trebuie facuta dintr-o perspectiva sistemica. Ori tocmai lucrul acesta nu se intampla. Este greu sa accepti aceasta forma de reglementare selectiva, eleitista intr-un fel, doar pentru unele categorii de personal neluand in considerare ca pe locurile respective de munca in acele spitale sunt si alte categorii de personal care in mod repetat au fost neglijate, cu buna stiinta sau din nestiinta. Noi am atras atentia (..) ca nu se poate continua in acest mod. ”
Aceasta ordonanta adauga, stratifica drepturi peste drepturi personalului medical neluand in considerare si personalul nemedical care asigura functionarea sistemului sanitar.
Acesta a tinut sa precizeze ca recunoaste sacrificiul personalului medical, dar considera scandalos ce se intampla de patru ani in sistemul de sanatate, care nu este tratat intr-o maniera integrata, care sa ia in considerare toate elementele care asigura functionarea unui sistem de sanatate la fel cum se face si in alte tari din Uniunea Europeana.
Legiferarea in sanatate trebuie facuta dintr-o perspectiva sistemica, nu elitist, doar pentru anumite categorii de personal.
„Nu s-a pretins niciodata o grila care sa fie la fel cu cea a medicilor, dar poti sa ai in vedere diverse trepte – asa se face o treaba ca lumea- ai diverse trepte in considerare si iei si iei si personalul TESA in discutie si alte categorii de personal. Nu e o actiune impotriva Ministerului muncii sau a ordonantei in sine, dar haideti s-o punem intr-un context mai larg. Cei 20-30.000 de oamenii s-au saturat sa asculte tot timpul aceeasi placa, au impresia ca este o formula de casta prin care se promoveaza aceste propuneri legislative.
Exista o disproportie, o diferenta enorma intre categoriile de personal si nu tratam cu respect toate categoriile de personal. Au ajuns sa existe acum arogante: o asistenta se uita arogant la un director economic datorita diferentelor de salariu. Nu este corect. Intelegem ca lucreaza cu bolnavul, cu pacientul, intelegem ca am vrut sa avem un sistem de sanatate respectuos cu cetatenii, dar din pacate uitati- va ce se intampla pe efecte, haideti sa facem si niste cercetari sa vedem ce parere au pacientii vis-a-vis de sistemul de sanatate si ce-am reusit sa obtinem in acesti ani. Initial a fost bine vazuta, dar ulterior o intentie buna a condus la un sistem care pare intepenit, acum este stratificat in diverse caste, iar cei care contribuie si ei la realizarea actului medical sunt practic dispretuiti. ” a mai precizat reprezentantul confederatiei Meridian.
Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a fost reprezentată la această dezbatere de secretarul general, domnul Dumitru Fornea și de președintele Uniunii Sindicatelor TESA din Sănătate, domnul Valentin Liviu Chifor. Dezbaterile au fost moderate de Secretarul General Adjunct al MMPS, domnul Petronel Munteanu.
Proiectul de ordonanță de urgență: http://www.csnmeridian.ro/…/OUG%20modif%20Legii%20nr%20…
Nota de fundamentare: http://www.csnmeridian.ro/files/docs/Nota%20fundamentare%20modificare%20L56%20din%202020.pdf.pdf?fbclid=IwAR1RPDuYOiS4CNBCkbULB-3CvfuIF-8W7jiaORD48u_Bia_XS-vm5sBUJgs
Comments