top of page

Lupta pentru dreptatea TESA și a personalului discriminat continuă

Ce a hotărât CONSILIUL NAȚIONAL AL UNIUNII TESA DE LA SOVATA

Foto : sedinta Consiliului National al Uniunii TESA din Sanatate de la Sovata

Consiliul National al Uniunii TESA s-a întrunit la Sovata in data de 14 octombrie 2023 si a luat in discuție cele mai importante evoluții in privința apărării drepturilor salariaților din sănătate .

Din partea Ministerului Muncii a participat la ședința domnul subsecretar de stat Gal Francisc Oskar -șeful compartimentului pentru DIALOG SOCIAL iar din partea CONFEDERATIEI MERIDIAN DL. DUMITRU FORNEA -Secretar general.


FOTO: prezidiu CN UNIUNEA TESA -Sovata

Au fost adoptate următoarele hotărâri:

1.Uniunea TESA își exprimă susținerea pentru proiectul de salarizare în sistemul sanitar elaborat la Ministerul Sănătății de echipa condusă de secretarul de stat Cătălin VIȘEAN, ca bază de pornire in negocierile viitoare cu Ministerul Muncii si Ministerul Finanțelor pentru noua lege a salarizării. Obiectivul Uniunii TESA si al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN este eliminarea discriminării din sistemul sanitar.


foto : Consiliul National -Uniunea TESA

2. Paralel cu continuare negocierilor pentru ELIMINAREA TOTALĂ A DISCRIMINARII din SĂNĂTATE în noua lege a salarizării , UNIUNEA TESA va acționa în justiție pentru recuperarea oricărui drept al lucrătorilor neacordat la timp dar specificat in Legea 153/2017 .


3. UNIUNEA TESA face apel de urgență la Guvern să nu scadă niciun venit aflat în plată la momentul intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung și să ia toate măsurile pentru că în urma legilor austerității nimeni din sistemul sanitar să nu aibă de suferit in privința veniturile nete actuale iar acestea să nu scadă .

  • UNIUNEA TESA atrage atenția asupra efectelor grave a legilor austerității asupra personalului TESA din spitalele de mono- specialitate ale căror venituri nete vor scădea drastic, in lipsa unei Hotărâri de Guvern care s reglementeze situația.

4. Uniunea TESA face apel la Ministerul Sănătății ,Ministerul Muncii si Guvern să nu limiteze dialogul social doar la organizațiile sectoriale „reprezentative” majoritare ci să trateze în mod egal si corect toate forțele sindicale legal constituite care reprezintă categorii de salariați minoritari si discriminați .

  • Dialogul social să continue fără formalism, pentru toate categoriile de salariați din sănătate si nu doar pentru medici si asistenți.

5. Solicităm ca sporurile să fie raportate la salariile aflate in plată


Foto: Eugen Lungoci ( Drobeta Turnu Severin) si Marcel Iordache - vicepresedinti ai Uniunii TESA la sedinta Consiliului National de la Sovata


6. UNIUNEA TESA va contesta imediat in justiție orice măsură de natură sa aducă atingere drepturilor legale ale personalului pe care il reprezintă.


7. Uniunea TESA își rezerva dreptul de a declanșa acțiuni de protest care ar putea culmina cu GREVA în cazul in care revendicările de mai sus nu vor fi rezolvate de către partea guvernamentala .



FOTO : Delia Corina lider sindicat BBC si Gal Francisc-responsabil cu dialogul social din partea Ministerului Muncii

  • Dl.Gal Francisc a dat asigurări ca doamna ministru al muncii Simona Bucura Oprescu va fi informata precis cu toate cele discutate în cadrul ședinței Consiliului Național și și-a oferit întregul sau sprijin pentru continuare dialogului social cu Uniunea TESA și CSN MERDIAN la nivelul Ministerului Muncii ,


bottom of page