top of page

CONSILIUL NATIONAL AL UNIUNII TESA IN BUCOVINA, la Gura Humorului

Obiectiv pe termen scurt indeplinit ! Ecartul salarial nu se diminueaza insa !

Prezent la lucrari a fost si subsecretarul de stat ,responsabil cu dialogul social la nivelul Ministerului Muncii dl. Gal Francisc Oscar

Consiliul Național al Uniunii TESA întrunit la Gura Humorului,județul Suceava , a constatat următoarele :

Uniunea TESA și-a atins obiectivul pe termen scurt solicitat la demonstrația din 12 decembrie 2023 din fata MInistrului Sănătății si anume obținerea majorării de 25 % .

Uniunea TESA apreciaza ca obținerea unor procente superioare de catre personalul -medical este injusta tinand cont de ECARTUL SALARIAL NEDREPT dintre PERSONALUL MEDICO-SANITAR si alte categorii de personal DISCRIMINATE timp de 7 ani ! Se mărește diferenta în loc sa se micșoreze ,așa cum a promis ministrul sanatatii si Guvernul , iar acest lucru va menține tensiunile si nedreptatea din sistem .

Uniunea TESA apreciaza derizorie si electorala decizia Guvernului de a accepta solicitările FEDERATIEI SANITAS privind acordarea unor procente mai mari tot personalului medico-sanitar ,in cadrul OUG 19/2024 , fără sa aibă în vedere dezechilibrele din sistem si încălcarea principiului la studii egale salarii egale. Dacă SANITAS ar fi luptat onest si cu succes pentru toți salariatii din sanatate (asa cum pretinde) atunci procentele superioare obtinute pentru asistenți s-ar fi regasit si la categoriile de salariați discriminati ,precum TESA SI BBC .

Dacă Guvernul ar fi fost unul care sa urmareasca intr-adevar corectarea situației de discriminare din sistemul sanitar nu ar fi acceptat o nouă discriminare de acest fel , indiferent de ce a propus SANITAS si de interesele electorale !

  Uniunea TESA constata ca încă exista o anumită confuzie în sistem ca urmare a lipsei de unitate a modului de salarizare : respectiv unii pe anexa 8 ,altii pe anexa 7 pct 2 iar altii pe anexa 7 pct 1. Exista situatii In care ,in acelasi spital unii colegi sunt salarizati pe o anexa iar alti pe alta !

Din acest motiv este necesara reinstaurarea ordinii in sistem din punct de vedere al salarizarii !

 Solicitam pentru TESA o unica anexa si anume Anexa 7 si pct.1 ! (conform deciziei nr.80 /2023 a ICCJ

In acest sens Uniunea TESA solicită tuturor managerilor de spital , unde încă se mai aplica ANEXA 8 personalului TESA , sa treaca de urgență la ANEXA 7 pct 1 !

  UNIUNEA TESA face apel la Ministerul Sanatatii să dea o circulara în care sa solicite managerilor de spital sa treacă personalul TESA pe ANEXA 7 pct 1, acolo unde acest lucru inca nu s-a realizat ( fie prin procese sau prin acordul conducerilor de spitale in urma deciziei ICCJ)

Uniunea TESA solicita Guvernului ca în noua lege a salarizării , toate aceste decizii discriminatorii să fie eliminate complet iar echilibrul si echitatea sa se instaureze în sistemul de salarizare din sanatate .

bottom of page