top of page

Confirmare internatională: Niciunde în Europa nu mai există discriminarea TESA din Sănătate !

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ " SOCIAL DIALOGUES IN PUBLIC HEALTH" ORGANIZATĂ DE CĂTRE UNIUNEA TESA ÎN ROMÂNIA !

CA LA NOI... LA NIMENEA ! CONTINUĂ GRAVA DISCRIMINARE A PERSONALULUI NEMEDICAL DIN SPITALELE DE STAT DIN ȚARA NOASTRĂ, SITUAȚIE INADMISIBILĂ ÎNTR-O TARĂ MEMBRĂ A UE !



UNIUNEA TESA a organizat în perioada 7-9 octombrie 2022 , la BRAN, o conferință internațională sindicală cu tema „ DIALOGURI SOCIALE ÎN SĂNĂTATE”. beneficiind și de


FOTO -Oaspetii străini care au participat la conferința internațională a UNIUNII TESA ; UGL-SALUTE (ITALIA) SAGLIK -SEN(TURCIA) , UNION BLUE (UK)


sprijinul Confederației MERIDIAN. În cadrul conferinței s-a analizat eficiența dialogului social în 4 tări : Romania, Italia, Turcia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A fost de asemenea prezentată o analiză comparativă a salariilor din spitalele publice.


În urma dezbaterilor a fost evident că cel mai ineficient dialog social cu autoritățile este , din păcate, cel din Romania, în mare parte formal, dominat de indiferența guvernanților dar și a parlamentarilor, în contextul unor legi tot mai autoritariste și anti-sindicale .



În Italia, spre exemplu, salarizarea din spitalele publice se negociază cu sindicatele în cadrul contractului colectiv de munca, în timp ce în Romania salariile au fost impuse printr-o lege, asa-zis unitara, a cărei negociere a fost mimată și care a adus grave prejudicii unei bune părți a salariaților din România inclusiv personalului TESA din Sănătate. Frustrați de prevederile legi sunt și biologii, biochimiștii și chimiștii dar și personalul auxiliar-sanitar .

În Turcia solicitările sindicatului din sănătate au fost adeseori rezolvate de către Guvern . Modelul de "Grup de Presiune" , de tip sindical atașat doctrinei unui partid politic (Partidul Conservator) , funcționează cu succes în Marea Britanie, în timp ce în România nimeni nu mai crede în colaborarea cu vreun partid sau în promisiunile acestuia.


În niciuna din tarile UE dar nici în Marea Britanie sau Turcia nu exista discriminarea salarială a personalului nemedical din spitale (TESA), așa cum se întâmplă în România !

Acest lucru a fost confirmat atât de oaspeții străini prezenți la conferința de la BRAN cât și de datele adunate din toate țările europene și prezentate de către specialiștii Uniunii TESA .


Referitor la salarizarea personalului din spitalele publice exista diferențe semnificative între România și Italia, Marea Britanie pare dintr-un "alt film" ,atunci când un doctor poate ajunge și la 23000 de lire sterline pe lună !


Totuși salariile doctorilor romani sunt foarte apropiate de cele ale colegilor medici italieni. Cu plata asistentelor medicale din România nu ne facem de rușine când ne comparam cu asistentele italiene , iar șoferii de ambulantă români au chiar mai multi bani decât cei din Italia !


Exact invers stă situația în privința personalului nemedical (TESA) tratat foarte corect în Italia,Marea Britanie și Turcia dar discriminat grav în România .


FOTO : CONSILIUL NATIONAL AL UNIUNII TESA A ASISTAT LA CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ DE LA BRAN.


În Turcia salariile pe partea medico-sanitară sunt ceva mai mici decât cele din Romania însa nu exista discrepanta catastrofica fata de personalul nemedical (TESA) care are salarii egale sau ușor mai ridicate decât personalul TESA din Romania .

In Tabelul de mai jos exista o comparație intre salariile din Romania și Italia din sistemul sanitar.

​Funcția în spital de stat

România

Italia

Medic

1600-2650 euro/net/luna Sporuri/gărzi : 850 euro

​2253-3700 euro/net/luna + bonusuri diferite

Asistent medical

650-1110 euro/net /luna + sporuri între 250 și 650 euro

1400-1900 euro/net/luna bonus :200/400 euro

Manager spital

1400-2000 euro/net/luna

​6000​-9000 euro/net/luna

Director(șef) resurse umane

700-750 euro/net/luna !!!

​4700-6000 euro/net/luna

Chimist/Biochimist/biolog

800- 1000 euro/net luna

​1900-3500 euro/net /luna

​Economist

530-700 euro net/luna !!!

​3400-3900 euro/net/luna + bonusuri între 800 și 1200 euro pe luna

Inginer

530-700 euro/net/luna !!!

1800-2600 euro net/luna = bonusuri între 180 și 250 euro

Consilier juridic

530-700 euro/net/luna!!!

​2000-3900 euro net/luna plus bonusuri intre 200 si 700 euro

Bucătar

400- 450 !!!

​externalizat

Electrician

430-500!!!

externalizat

Ingrijitoare curățenie

430-480 euro net pe lună !

externalizat

Șofer Ambulantă

1500-2000 euro net/luna

1200-1500 euro net/lună

Brancardier

570-620 euro net/luna

externalizat

Referitor la grevă , în ROMÂNIA este complicat , dacă nu chiar imposibil din punct de vedere legal , ca aceasta să fie efectiv realizată, în timp ce în Italia legislația este mult mai democratică și trebuie asigurat doar un procent din angajați pentru siguranța pacienților. .Turcii folosesc tipul de grevă prin încetinirea deliberată a atribuțiilor de servici, greva propriu zisa fiind interzisă funcționarilor publici (categorie din care fac parte și lucrătorii din sănătate din Turcia )


Delegatul din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a arătat absolut siderat de restricțiile legislative din România aplicate mișcării sindicale în privința grevei , mai ales ca România face acum parte din selectul club al UE.

FOTO : Împreună cu delegații străini la Conferința Internationala a Uniunii TESA








































Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page