top of page

Uniunea TESA - apel la autorități pentru necesitatea testării gratuite a personalului din Sănătate


COMUNICAT DE PRESĂ

Valentin Liviu Chifor Președintele Uniunii TESA din Sănătate
Valentin Liviu Chifor Președintele Uniunii TESA din Sănătate

În condițiile în care spitalele se confruntă cu o explozie a cazurilor de infectări care afectează și unele persoane vaccinate, este iluzoriu a se considera că doar vaccinarea poate stopa pandemia. Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate solicită Guvernului României și autorităților competente să asigure de urgență testarea GRATUITĂ cu teste rapide antigen pentru Covid 19 (care respectă standardele aprobate de Uniunea Europeană), pentru toți lucrătorii din fiecare spital.

Rolul unui sindicat este de a apăra drepturile lucrătorilor dar și de a veghea la siguranța acestora la locul de muncă. În acest sens, apreciem că în paralel cu

procesul de vaccinare, care se desfășoară mai lent, este strict necesar, ca o măsură de siguranță imediată, testarea gratuită a tuturor lucrătorilor din spitale, ori de câte ori este nevoie, pentru a diminua sensibil riscurile atât în rândul personalului cât și al pacienților!


Personalul de suport tehnic-economic-administrativ, epuizat de efort după un an si jumătate de pandemie, nu mai beneficiază de concedii de odihnă și mai mult, trebuie sa facă față lipsei acute de personal, sa preia sarcinile altor colegi care se afla in izolare și mai ales să se expună zilnic atât ei cât și familiile lor, pericolului de a fi contaminați chiar de către colegii lor de muncă - personal medical vaccinat sau nu - care intră în contact cu pacienții infectați. Personalul de suport este nevoit în actuala criză din sănătate să-și depășească atribuțiile de serviciu și să fie alături de echipa medicală. Muncitori de întreținere, șoferi, ingineri, electricieni, brancardieri, paznici, toți sunt mobilizați în gestionarea activității din spitale, transportul pacienților, cadavrelor etc. De asemenea personalul TESA asigura transmiterea 24 din 24 de ore a informațiilor către DSP și Comandamentul de Urgență.


Pe de altă parte, atragem atenția că pe fondul acutizării crizei pandemice, în sănătate continuă discriminarea unei părți foarte importante din lucrători : personalul de suport tehnic-economic și administrativ (TESA) din spitale, în primul rând. Acest personal a fost grav discriminat și în Legea Salarizării nr.153/2017, fiind separat de personalul medico-sanitar pe o altă anexă a legii, cu toate consecințele grave care au decurs din acest lucru. Separați în mod abuziv de personalul medico-sanitar au fost si biologii, biochimiștii si chimiștii.


Mai mult, personalul din departamentele TESA precum si personalul auxiliar-sanitar a fost „șuntat” chiar și în privința actualei Legii Salarizări, care prevedea că și acest personal să ajungă in termen de 4 ani(!!!), treptat, prin creșteri anuale de 25 % la nivelul Grilei 2022 aplicată chiar din 2017 pentru personalul medico-sanitar. Guvernul liberal al domnului Câțu a găsit însă de cuviință să „înghețe” și această palidă compensație și să „ reteze” și vaucerele de vacanță, situație nereparată nici până în prezent! Personalul TESA din Sănătate a fost exclus în plină pandemie și de la suplimentul pentru risc Covid in spitale, primit de personalul medico-sanitar prin Ordonanța 43/2020, în starea de urgență, respectiv 2500 lei brut, la acea vreme argumentându-se ca SARS COV 2 nu ar avea cum să ajungă și la acest personal de suport!


Presedinte Uniunea TESA

Valentin Liviu Chifor

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page