top of page

MERCI BRUXELLES ! Pentru că altfel?

NOUA LEGE A DIALOGULUI SOCIAL A FOST ADOPTATĂ ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR DUPĂ CE A ZĂCUT IN SERTARELE PARLAMENTULUI MAI MULȚI ANI !

CINE A REUȘIT ÎN FAPT SĂ DEMOCRATIZEZE LEGEA DIALOGULUI SOCIAL din ROMÂNIA , DUPĂ 11 ANI SE STAGNARE ?!


Vechea lege nr. 62/2011 era în fapt una foarte restrictivă pentru organizațiile sindicale legal constituite, iar în anumite aspecte de-a dreptul anti-democratică. Dialogul social din România a fost adus prin prevederile acestei legi la un înalt grad de formalism și ineficiență. În sănătate era aproape imposibil de organizat o grevă legală iar confederațiile aveau mâinile legate la spate .În privința posibilității declanșării conflictelor de muncă, legea se referea doar la contractele colective de muncă la nivel de unitate și doar la nivelul sindicatelor reprezentative (n 50% +1 din numărul salariaților ).



FOTO - UNIUNEA TESA PROTESTAND CONTRA DISCRIMINARII DIN SĂNĂTATE


Noile prevederi adoptate de Camera Deputaților sunt în favoarea re-democratizării mișcării sindicale din România și oferă mai multa putere federațiilor și confederațiilor.


Principale câștiguri pentru sindicate sunt noile articole privind legalitatea GREVEI ÎMPOTRIVA POLITICII SOCIALE ECONOMICE A GUVERNULUI SI LEGALITATEA GREVEI DE SOLIDARITATE.


De asemenea sindicatele se vor putea constitui mai ușor , cu doar cu 10 membri!


"Miracolul" s-a produs în 23 noiembrie 2022 , când deputații PSD-PNL, sub presiunea unui jalon PNRR , pe care îl primiseră drept sarcină de îndeplinit , au votat aproape în unanimitate amendamentele pro- democratice și pro - sindicate , în timp ce USR-cu o filosofie oficială pro-societatea civilă, s-a abținut !

AUR a votat în favoarea amendamentelor de democratizare .

FOTO : Rezultatul votului în Camera Deputaților


Să le mulțumim însă pentru asta parlamentarilor majoritari PSD SI PNL , care până acum s-au străduit din răsputeri să nu modifice nimic pentru democratizarea legislației sindicale ? Cu singuranță nu !


" Schimbarea de macaz" democratică și cumva spectaculară raportat la încremenirea legislativă de până acum, le-a fost dictată politicienilor mai ales de către PNRR , (în fapt de către UE) , unde există un JALON de trecut pe această temă până la finalul 2022.

S-a mai adăugat și presiunea foarte importantă a OIM (Organizația Internațională a Muncii) , care a sesizat autorităților române derapajele grave ale Legii 62 din 2011.


Și dintr-o dată, imposibilul de 11 ani a devenit foarte rapid...posibil ! Și fără discuții din partea politicienilor. Pur și simplu pentru PNRR, aceștia s-au aliniat sarcinilor primite de la Bruxelles. Până acum nu le -a păsat !


FOTO: JALONUL DIN PNRR care solicita adoptarea unor amendamente democratice semnalate și de OIM (Organizația Mondială a Muncii !)


Noua lege favorizeză mai ales sindicatele mici și mijlocii, minoritare , așa cum este și UNIUNEA TESA prin scăderea pragului de reprezentativitate la nivel de unitate de la 50% la 35 %


Constituirea unui sindicat nu se va mai face cu 15 membri, ci cu cel puțin 10 lucrători din aceeași unitate sau cel puțin 20 de lucrători din unități diferite din același sector. Acest lucru face mult mai usoară aderarea lucrătorilor la organizațiile sindicale .


Asta inseamnă ,spre exemplu, ca un sindicat TESA constituit într-un spital, poate afilia și lucrători din alte spitale !


DESFĂȘURAREA DE ACTIVITĂȚI POLITICE de organizațiile sindicale, interzisă de legea în vigoare, devine permisă prin noua lege adoptată miercuri de Parlament.


Un articol controversat ...care insă nu va afecta politica de INDEPENDENȚĂ a Uniunii TESA prevăzută în STATUT .Pe de altă parte criticile politice vor putea fi făcute mai deschis și mai democratic fară teama că legea le-ar putea interpreta drept "propagandă politică"!

După 11 ani, prin lege se reintroduce CCM unic la nivel național,



Acesta va fi negociat și semnat de confederațiile patronale legal constituite şi reprezentative și va fi aplicabil pentru toţi lucrătorii din unităţile din economia naţională pentru care s-a încheiat CCM la nivel naţional şi care fac parte din organizaţiile patronale semnatare și pentru angajaţii încadraţi în unităţile organizaţiilor patronale care au aderat ulterior la CCM la nivel naţional.


Toate CCM se încheie pe perioadă determinată, de 12 - 24 luni.


.





Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page